Alles over Theravada boeddhisme

De zes bestaanswerelden

Als het ego besluit dat het de situatie aangenaam vindt, begint het allerlei mogelijke manieren te bedenken om deze situatie te kunnen bezitten. er ontstaat een vurig verlangen om de situatie te consumeren en we verlangen ernaar om dat verlangen te stillen. Als dat eenmaal gelukt is, ontstaat er gelijk weer een nieuw verlangen en gaan we op zoek naar iets anders om te consumeren. Zo vervallen we in een gewoontepatroon van consumptie. We bestellen bijvoorbeeld een stukje software voor onze computer. We spelen er een tijdje mee tot het nieuwe er vanaf is en vervolgens gaan we op zoek naar het volgende softwareprogramma dat ons het magische gevoel van nieuwigheid geeft. Al snel hebben we nog niet de verpakking van het huidige product gehaald of we zijn alweer op zoek naar het volgende. Het bezit en gebruik van de software schijnt niet meer zo belangrijk zijn als het verlangen ernaar en het uitkijken naar de bezorging ervan. Dit staat bekend als de wereld van de hongerige geesten, waarbij we van verlangen een bezigheid hebben gemaakt. We kunnen nooit voldoening vinden; het is als zout water drinken om onze dorst te lessen.

Hetzelfde geldt voor gokkasten. De drang naar meer en meer geld. Altijd maar meer. En het constant willen winnen. Ieder spel denk je er aan en speel je om de hoofdprijs. Zeer kwalijk. Ik ben hier dan ook zwaar op tegen. Het casino zou online en offline verboden moeten worden. Men raakt er alleen maar verslaafd.

Een andere wereld is die van het dierenrijk, of het bezit van een geest als die van een dier. We zoeken dan zekerheid door ons ervan te vergewissen dat alles volkomen voorspelbaar is. We kopen alleen maar aandelen van bekende, solide bedrijven, we wagen nooit een kansje en we kijken nooit naar nieuwe mogelijkheden. De gedachte aan nieuwe mogelijkheden beangstigt ons en we kijken met minachting naar iedereen die iets vernieuwend voorstelt. Deze bestaanswereld wordt gekarakteriseerd door onwetendheid. We zetten oogkleppen op en kijken alleen maar recht voor ons, nooit naar rechts of links.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *